Laktose- og mælkeallergi

Laktoseintolerance er, at man ikke kan tåle mælkesukker. Mælkesukker er i rigtig mange kendte fødevarer, som smør, mælk, fløde, mælkechokolade, bløde oste, yoghurt m.m.. Der er heldigvis kommet rigtig mange laktosefrie produkter og mange laktosefrie alternativer.
Man må ikke forveksle laktoseallergi med mælkeallergi, selv om begge allergier betyder, at man ikke tåler de stoffer, der er i mælk.
Hvis man ikke tåler komælk, kan man heller ikke tåle gede- eller fåremælk. Derved må man heller ikke indtage laktosefrie produkter, eller andre mælkeprodukter.

 

Hvis man ikke tåler laktose, men engang imellem ønsker at putte fløde i kaffen, kan du købe enzymet laktase her hos Gutshop.dk, fx i form af laktase-kapsler(genvej). De kan bruges som erstatning for tarmens manglende laktase.

 

Symptomer

Tegn og symptomer på laktoseintolerance starter normalt 30 minutter til to timer efter at have spist eller indtaget fødevarer, der indeholder laktose.
De mest udbredte symptomer:
-Diarré
-Kvalme, og nogle gange opkastning
-Mavekramper
-Oppustethed
-Gas/luft i maven
Du kan købe en laktose intolerance test, under vores kategori ”Test”.

Genvej til “Test”.

Hvornår skal du opsøge læge

Lav en aftale med din læge, hvis du ofte har symptomer på laktoseintolerance efter at have spist mejeriprodukter, især hvis du er bekymret for at få nok calcium. Vi hos Gutshop.dk anbefaler altid at kontakte lægen ved uspecifikke maveproblemer. Når diagnosen er lagt, er det vigtigt at opsøge en diætist med speciale i intolerancer.

 

Årsager til laktoseintolerance

Laktoseintolerance opstår, når din tyndtarm ikke producerer nok af enzymet (laktase) til at fordøje mælkesukker (laktose).
Laktase ændrer normalt mælkesukker til to simple sukkerarter – glukose og galaktose – som absorberes i blodbanen gennem tarmforingen.
Hvis du har laktasemangel, følger laktosen din mad ned til tyktarmen i stedet for at blive behandlet og absorberet i tyndtarmen. I tyktarmen virker normale bakterier med ufordøjet laktose ikke særlig godt sammen, hvilket forårsager tegn og symptomer på laktoseintolerance.
Der er tre typer af laktoseintolerance. Forskellige faktorer forårsager laktasemangel.

 

Primær laktoseintolerance:
Dette er den mest almindelige type af laktoseintolerance. Folk, der udvikler primær laktoseintolerance, starter livet med at producere masser af laktase – en nødvendighed for spædbørn, der får al deres ernæring fra mælk. Da børn erstatter mælk med andre fødevarer, falder deres laktaseproduktion normalt, men forbliver høj nok til at fordøje mængden af mejeriprodukter i en typisk voksen kost.
Ved primær laktoseintolerance falder laktaseproduktionen kraftigt, hvilket gør mælkeprodukterne vanskelige at fordøje ved voksenalderen. Primær laktoseintolerance er genetisk bestemt, og forekommer hos en stor del af mennesker med afrikansk, asiatisk eller spanske forfædre. Tilstanden er også almindelig blandt de af middelhavs eller sydeuropæisk afstamning.
Sekundær laktoseintolerance:
Denne form for laktoseintolerance opstår, når din tyndtarm nedsætter laktaseproduktionen efter en sygdom, skade eller kirurgi, der involverer tyndtarmen. Blandt sygdommene forbundet med sekundær laktoseintolerance er cøliaki, bakteriel overvævning, Crohns sygdom og fruktoseintolerance. Behandling af den underliggende lidelse kan gendanne laktaseniveauer og forbedre tegn og symptomer, selv om det kan tage tid.

 

Medfødt eller udviklingsmæssig laktoseintolerance:
Det er muligt, men sjældent, at babyer bliver født med laktoseintolerance forårsaget af en fuldstændig fravær af laktaseaktivitet. Denne lidelse overføres fra generation til generation i et arvsmønster kaldet autosomal recessiv, hvilket betyder, at både moderen og faderen skal videregive samme genvariant til et barn, hvis barnet skal blive påvirket. For tidlig fødte spædbørn kan også have laktoseintolerance på grund af et utilstrækkeligt laktaseniveau.

 

Vi har hos Gutshop.dk et stort udvalg af laktasepiller og dråber, der kan hjælpe dig med fordøjelsen af laktose. Se under kategorien ”Fordøjelse” og derefter fordøjelsesenzymer.

 

Share This