Fruktosemalabsorbtion

Fruktosemalabsorption

Fruktosemalabsorption, der tidligere blev beskrevet som fruktoseintolerance, opstår, når celler på tyndtarmens overflade ikke er i stand til effektivt at nedbryde fruktose.Fruktose er et simpelt sukker, kendt som et monosaccharid, der hovedsagelig kommer fra frugt og nogle grøntsager. Det findes også i honning, agave nektar og mange forarbejdede fødevarer, der indeholder tilsatte sukkerarter.

Mere om Fruktosemalabsorption

Forbruget af fruktose fra høj fruktose, majssirup er steget over 1.000 procent indenfor 1970-1990. Det er muligt, at denne stigning i forbruget har ført til en stigning i fruktosemalabsorption og intolerance. Især vores øget indtag af sødestoffer alla sorbitol, mannitol, høje koncentrationer af slik, kager og sodavand har gjort os mere udsatte for fruktosemalabsorption.
Hvis du spiser fruktose og føler fordøjelsesproblemer, kan du være påvirket af fruktose malabsorption. Raske mennesker kan også lide af fruktosemalabsorptions i højere eller mindre grad, men hvor deres tyndtarm ikke reagerer så voldsomt. Man mener, at fruktose malabsorption kan være en faktor i mave-tarm lidelsen irritabel tyktarm(IBS), da en undergruppe af IBS patienterne kan lide af fruktosemalabsorption.
Fruktaner er fermenterbare kulhydrater, der består af korte kæder af fruktose med en enkelthæftet glukoseenhed. Fruktan intolerance kan eksistere sammen med fruktosemalabsorption eller være den underliggende årsag til symptomer.
Fruktaner findes i rigtig mange fødevarer. Der har været meget fokus på, at det er gluten proteinet, der er usundt i brødet, men forskere mener faktisk, at det er fruktanerne, der driller folks maver.

Arvelig fruktoseintolerance

Et mere alvorligt problem og en fuldstændig uafhængig tilstand, er arvelig fruktoseintolerance (HFI). Dette er en sjælden genetisk tilstand, der rammer 1 ud af 20.000 til 30.000 mennesker og opstår, fordi kroppen ikke gør enzymet nødvendigt for at nedbryde fruktose. Dette kan føre til alvorlige helbredsmæssige problemer som leversvigt, hvis en streng kost ikke følges. Tilstanden opdages oftest, når en baby begynder at indtage baby mad.

Årsager

Fruktose malabsorption er ret almindeligt, lidelsen rammer op til 1 ud af 3 personer. Fruktosebærere fundet i enterocytterne (celler i tarmene) er ansvarlige for at sikre, at fruktose bliver fordøjet, som det skal. Hvis du har en mangel på bærere, kan fruktose ophobe sig i din tyktarm og gære, og forårsage tarmproblemer.

Fruktose malabsorption kan skyldes mange årsager, der omfatter:
-Ubalance af gode og dårlige bakterier i tarmen
-Højt indtag af raffinerede og forarbejdede fødevarer
-Tidligere eksisterende problemer som irritabel tarmsyndrom (IBS)
-Betændelse
-Stress

Symptomer

Symptomer på fruktose malabsorption omfatter:
-Kvalme
-Oppustethed
-Gas
-Mavesmerter
-Diarré
-Opkastning
-Kronisk træthed
-Malabsorption af visse næringsstoffer, såsom jern
Derudover er der tegn på, at der forbindes fruktosemalabsorption med humørsygdomme og depression. En undersøgelse viste, at fruktose malabsorption var forbundet med lavere niveauer af tryptophan, som spiller en stor rolle i udviklingen af depressive lidelser.

Risikofaktorer

Hvis du har visse mave-tarm lidelser som IBS, Crohns syndrom, colitis eller cøliaki, er du mere tilbøjelig til at have kostholdsfrugtsmalabsorption eller intolerance.
Men om en forårsager den anden er uklar. I en undersøgelse, der involverede 209 patienter med IBS, havde ca. en tredjedel fruktoseintolerance. De, der var i overensstemmelse med begrænsning af fruktose så forbedring af symptomer.
Desuden kan du have problemer med fruktose, hvis du har en glutenfri diæt, men stadig har symptomer. Det er aldrig en dårlig idé at blive tjekket for fruktosemalabsorption, hvis du har et stort tarmproblem.

Omgå problemet

Forvaltning af et problem med nedbrydning af fruktose indbefatter typisk eliminering af sukkerstoffer og sødestoffer. Eliminer fødevarer, der indeholder højt indhold af fruktose, er et godt sted at starte.

Disse omfatter:
-Sodavand
-Visse kornstænger
-Visse frugter, såsom svesker, pærer, kirsebær, ferskner, æbler, blommer og vandmelon
-Æblejuice og æblecider
-Pæresaft
-Sukkerærter
-Honning
-Desserter såsom is, slik og kager indeholdende fruktose sødemidler

Når man læser etiketter, er der mange ingredienser at passe på, når man forsøger at styre fruktosemalabsorption. Vær opmærksom på følgende:
-Høj fruktose majssirup
-Agave nektar
-Krystallinsk fruktose
-Fruktose
-Honning
-Sorbitol
-Fructooligosaccharider (FOS)
-Majssirup faststoffer
-Sukkeralkoholer

 

En FODMAP diæt kan også være nyttig, når du forsøger at håndtere dine problemer med fruktose fordøjelsen. FODMAP står for fermenterbare oligo-, di-, monosaccharider og polyoler. FODMAPs omfatter fruktose, fruktaner, galactaner, laktose og polyoler. I nogle tilfælde folk med fruktosemalabsorption heller ikke tolerere fruktaner, der findes i hvede, artiskokker, asparges og løg.

Vi har i Gutshop.dk lavet et indkøbssamarbejde med Disolut.com, der udvikler enzymer til hjælp og nedbrydelse af Fodmaps i diæten.
Se F.eks. vores produkt Lutomerase , der indeholder enzymet Xylose Isomerase, som kan give dig mulighed for at indtage fruktose uden at få problemer. Dette enzym nedbryder fruktosen i din tyndtarm.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Få en masse gode og relevante artikler og tilbud fra os. Det er ikke mere end en gang om måneden.

Gutshop.dk

Gutshop.dk
CVR: 33495722
Adresse: Syrenvej 24, DK-4295 Stenlille
Tlf: +4529452322
Mail: info@gutshop.dk

© 2018 Gutshop.dk

Følg os

0/5 (0 Reviews)
Share This